Εισαγωγή στο WordPress

Ποια η διαφορά μεταξύ  wordpress, wordpress.org και WordPress.com;

Το wordpress είναι το δημοφιλέστερο λογισμικό που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και διαχείριση ενός ιστότοπου (site) ή ιστολόγιου (blog), διατίθεται δωρεάν και είναι ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα.
Το wordpress.org είναι ο ιστότοπος από τον οποίο μπορούμε να κατεβάσουμε το το WordPress ενώ wordPress.com είναι ένας Ιστότοπος (υπηρεσία) φιλοξενίας που προσφέρει έτοιμο εγκατεστημένο WordPress αλλά με περιορισμούς. Η αρχική υπηρεσία είναι εντελώς δωρεάν, ενώ στην συνέχεια αν επιθυμεί κάποιος μπορεί να αποκτήσει επιπλέον δυνατότητες με κόστος.

Ποια τα στάδια για την δημιουργία ενός ιστότοπου από την αρχή.

 1. Αγορά Domain name.
 2. Ενοικίαση χώρου φιλοξενίας (hosting)
 3. Ενημέρωση των Nameservers
 4. Ανέβασμα του ιστότοπου στον χώρο φιλοξενίας που έχουμε νοικιάσει.

Ποιος μπορεί να αναλάβει την φιλοξενία ενός ιστότοπου wordpress;

Η φιλοξενία του ιστότοπου μας μπορεί να γίνει :

 • στο wordpress.com (με περιορισμούς)
 • σε κάποια ιδιωτική εταιρία που παρέχει τέτοια υπηρεσία (Justhost, a2hosting, byethost, κλπ)
 • τοπικά στον προσωπικό μας υπολογιστή.

Εγκατάσταση του WordPress σε εταιρία φιλοξενίας ιστοσελίδων.

Η εγκατάσταση του wordpress είναι ποια πανεύκολη και ταχύτατη και γίνεται με την βοήθεια του Softaculous Apps Installer (cPanel).

Πως κάνουμε το primary domain να δείχνει σε υποφάκελο;

Το primary domain σας χρησιμοποιεί τον φάκελο public_html.Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει. Αρκεί να προσθέσουμε τον παρακάτω κώδικα (αφού τον τροποποιήσετε σύμφωνα με τις οδηγίες στα σχόλια) στο αρχείο .htaccess.    

# Μην πειράξετε αυτή την γραμμή.
RewriteEngine on

# Αντικαταστήστε το yourdomain.com με το primary domain.
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www.)?yourmaindomain.com$

# Αντικαταστήστε το subfolder με το όνομα του φακέλου που θέλετε να περιέχει τον ιστότοπο σας.
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/subfolder/

# Μην πειράξετε αυτή την γραμμή.
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d

# Αντικαταστήστε το subfolder με το όνομα του φακέλου που θέλετε να περιέχει τον ιστότοπο σας.
RewriteRule ^(.*)$ /subfolder/$1

# Αντικαταστήστε το yourdomain.com με το primary domain.
# Αντικαταστήστε το subfolder με το όνομα του φακέλου που θέλετε να περιέχει τον ιστότοπο σας.
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www.)?yourmaindomain.com$
RewriteRule ^(/)?$ subfolder/index.php [L]

 

Εγκατάσταση του WordPress τοπικά στον υπολογιστή μας.

Αρχικά θα πρέπει να μετατρέψουμε τον υπολογιστή σε Web server (Εξυπηρετητή). Για να το πετύχουμε αυτό απαιτείται η εγκατάσταση αρκετών προγραμμάτων (Apache, MariaDB ή MySQL, PHP, phpMyAdmin κλπ). Ευτυχώς μπορούμε να τα κατεβάσουμε σαν ένα αρχείο (πακέτο)  και να τα εγκαταστήσουμε όλα μαζί. Δύο από τα δημοφιλέστερα πακέτα είναι το XAMPP και το WAMP. Ας δούμε πως γίνεται η εγκατάσταση του XAMPP για windows υπολογιστή.

 • πηγαίνουμε στην ιστοσελίδα https://www.apachefriends.org/download.html, κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση που είναι κατάλληλη για το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή μας και κάνουμε εγκατάσταση.
 • Στην πρώτη οθόνη που θα εμφανιστεί (εικόνα 1) πατάμε next και στην δεύτερη (εικόνα 2) φροντίζουμε να είναι τσεκαρισμένες οι επιλογές : MySQLκαι  phpMyAdmin.
 • Στην συνέχεια επιλέγουμε τον φάκελο που θέλουμε να εγκατασταθεί το XAMPP (εικόνα 3). Η προτεινόμενη θέση C:\xampp είναι μια χαρά.
 •  Το επόμενο παράθυρο ρωτάει αν θέλουμε να εγκαταστήσουμε το Bitnami . Πρόκειται για ένα βοηθητικό πρόγραμμα που κάνει την εγκατάσταση του wordpress ευκολότερη. Επειδή όμως θέλουμε να κάνουμε την εγκατάσταση του wordpress μόνοι μας, θα ακυρώσουμε την επιλογή που έχει (εικόνα 4).
 • Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση θα εμφανιστεί νέο παράθυρο που ρωτά αν θα θέλαμε να τρέξει το XAMPP Control Panel. Πατήστε Finish και θα ανοίξει το παράθυρο του XAMPP Control Panel (εικόνα 5).
 • Πατώντας τα κουμπιά Start για τα προγράμματα Apache και MySQL, ο υπολογιστής σας μετατρέπεται σε τοπικό Web server (Εξυπηρετητή ή διακομιστή).

 • Για να βεβαιωθείτε ότι όλα πήγαν καλά, πηγαίνετε στην διεύθυνση http://localhost και θα εμφανιστεί μία σελίδα που σας καλωσορίζει στο XAMPP (Εικόνα 6).
 • Κάθε ιστότοπος wordpress χρειάζεται μία βάση δεδομένων. Για να φτιάξουμε μία πάμε στο XAMPP Control Panel και πατάμε Admin στην ενότητα MySQL (Εικόνα 7).
 • Στο παράθυρο του phpMyAdmin (Εικόνα 8) πατάμε το κουμπί Databases, δίνουμε ένα όνομα για την βάση δεδομένων (π.χ. wp), πατάμε το κουμπί create και κλείνουμε το παράθυρο.

 • Το επόμενο βήμα είναι να κατεβάσουμε το wordpress (https://wordpress.org/download) και να το αποσυμπιέσουμε και να μετονομάσουμε τον φάκελο σε ότι όνομα θέλουμε. Ας ονομάσουμε τον φάκελο wp όπως και την βάση δεδομένων. Αυτόν τον φάκελο πρέπει να τον μετακινήσουμε μέσα στον φάκελο htdocs που βρίσκεται στον φάκελο που εγκαταστήσαμε το XAMPP. Στην περίπτωση μας ο wp θα πρέπει να βρίσκεται στον φάκελο C:\xampp\htdocs.
 • Μέσα στον φάκελο wp βρίσκουμε το αρχείο wp-config-sample.php και το μετονομάζουμε σε wp-config.php.
 • Ανοίγουμε το αρχείο και βρίσκουμε τις γραμμές κώδικα που φαίνονται στην εικόνα 9. Αντικαθιστούμε το κείμενο ‘database_name_here’ με το όνομα της βάσης δεδομένων που φτιάξαμε (wp). Το κείμενο ‘username_here’ το αντικαθιστούμε με το ‘root’ αφήνουμε κενό το ‘password_here’. Αποθηκεύουμε το αρχείο και το κλείνουμε.
Εικόνα 9
 • Ανοίγουμε τον περιηγητή ιστοσελίδων και μεταβαίνουμε στην διεύθυνση http://localhost/wp. Είμαστε έτοιμη να ξεκινήσουμε την περίφημη πεντάλεπτη εγκατάσταση του wordpress. Το πρώτο παράθυρο μας ζητάει να διαλέξουμε την γλώσσα (εικόνα 10). Στο δεύτερο εισάγουμε το όνομα το ιστότοπου, το όνομα χρήστη, ένα κωδικό και το email μας (εικόνα 11). Μετά από αυτό η εγκατάσταση ολοκληρώνεται.

 

Πρόσβαση στον Πίνακα Ελέγχου του ιστότοπου

Μετά την εγκατάσταση του wordpress πρέπει να κάνουμε μία σειρά από ρυθμίσεις ώστε να φέρουμε τον ιστότοπο στην μορφή που επιθυμούμε. Όλες οι ρυθμίσεις γίνονται από τον πίνακα ελέγχου του ιστότοπου μας. Για να έχουμε πρόσβαση στον πίνακα ελέγχου πρέπει στην διεύθυνση του ιστότοπου να προσθέσουμε /wp-admin. Στην περίπτωση μας (η εγκατάσταση έγινε τοπικά) η διεύθυνση που πρέπει να πάμε είναι http://localhost/wp/wp-admin (σχήμα 12) και αφού εισάγουμε το ψευδώνυμο και το συνθηματικό μας θα εμφανιστεί ο πίνακας ελέγχου (εικόνα 13). Αν ο πίνακας ελέγχου είναι στα Αγγλικά τότε θα πρέπει να πάμε αριστερά και κάτω και να επιλέξουμε Settings και στην συνέχεια General. Στην νέα οθόνη κάτω κάτω στο Site Language επιλέγουμε Ελληνικά (εικόνα 14).

Επιλογή Θέματος (Theme)

Το θέμα είναι ένα σύνολο αρχείων που καθορίζουν την εμφάνιση του ιστότοπου μας. Όταν εγκαθιστούμε το wordpress αυτό περιέχει τρία θέματα (Twenty Seventeen, Twenty Sixteen, Twenty Fifteen) τα οποία από αισθητικής άποψης υστερούν όμως είναι εξαιρετικά για πειραματισμούς. Ευτυχώς υπάρχουν πολλά θέματα καταπληκτικά και κάποια μάλιστα είναι δωρεάν (π.χ. Spacious, Customizr). Στην διεύθυνση   https://wordpress.org/themes μπορεί κανείς να βρεί πληροφορίες για πάρα πολλα δωρεάν θέματα. Αυτό που συνήθως κοιτάμε είναι η βαθμολογία και πόσοι χρήστες το έχουν εγκαταστήσει. Εμείς θα εγκαταστήσουμε το δημοφιλέστερο από τα δωρεάν θέματα το Customizr.

Στο μενού Εμφάνισε επιλέγουμε Θέματα (σχήμα 15) και στην συνέχεια Προσθήκη Νέου (σχήμα 16). Στο πλαίσιο πάνω δεξιά γράφουμε Customizr και όταν εμφανίσει σε μικρογραφία το Θέμα πατάμε Εγκατάσταση (Εικόνα 17) και Ενεργοποίηση.

Οι πρώτες ρυθμίσεις του θέματος Customizr

Από το μενού Εμφάνιση (στα αριστερά) επιλέγουμε Προσαρμογή (σχήμα 18). Εμφανίζεται μία νέα λίστα από επιλογές (σχήμα 19) όπου κάθε μία επιλογή οδηγεί σε επιπλέον επιλογές. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

 1.  Global settings. Πατώντας εδώ μας πάει στην εξής λίστα επιλογών:
  • Site Title & Tagline. Εδώ γράφουμε τον τίτλο και τον υπότιτλο του ιστότοπου (Εικόνα 20)
  • Logo & Favicon. Εδώ ορίσουμε τρεις εικόνες: logo, sticky logo και Εικονίδιο ιστοτόπου (favicon) . Στην εικόνα 20 μπορείτε να δείτε ακριβώς τι είναι το logo και το favicon. To sticky logo είναι το λογότυπο που εμφανίζεται πάνω αριστερά όταν μετατοπίζουμε (“σκρολάρουμε”) το κείμενο προς τα πάνω προκειμένου να δούμε το κάτω μέρος μιας ιστοσελίδας.
  • Skin.  Εδώ διαλέγουμε το χρώμα που θα χρησιμοποιηθεί για κάποια βασικά στοιχεία του ιστότοπου όπως το header, τα πλαίσια, οι υπερσύνδεσμοι κλπ.
  • Google Fonts. Εδώ είναι που διαλέγουμε ποιο ζευγάρι γραμματοσειρών θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στον ιστότοπο.
  • Social links. Εδώ καθορίσουμε τα κοινωνικά δίκτυα (RSS feed, email, Facebook, Twitter κλπ) που θέλουμε να φαίνονται στον ιστότοπο.
  • Links style and effects.
  • Titles icons settings.
  • Image settings.
  • Authors.
  • Smooth Scroll.
 2. Header. Πρόκειται για το πάνω μέρος της ιστοσελίδας.
  • Design and layout.
  • Navigation Menus.