Σπαζοκεφαλιές για Αρχάριους

Η επιφάνεια ενός νούφαρου διπλασιάζεται κάθε μέρα. Αν σε 18 μέρες καλύπτει ολόκληρη της επιφάνεια μιας λίμνης, σε πόσες μέρες κάλυψε το 1/4 της λίμνης; 

Λύση: Σε 17 μέρες κάλυψε το 50%, άρα σε 16 το 25%.

Ποιά χάπια θα καταναλώσει;

Ένας τυφλός έχει ένα κουτί στο οποίο βρίσκονται ανακατεμένα 6 χάπια με το ίδιο σχήμα και βάρος. Δύο είναι μπλέ, δύο πράσινα και τα υπόλοιπα δύο κόκκινα. Πρέπει να καταναλώσει ένα χάπι από κάθε χρώμα προκειμένου να βρεί την όραση του ξανά. Αν καταναλώσει δύο χάπια του ιδίου χρώματος θα πεθάνει. Τι πρέπει να κάνει για να θεραπευτεί;
Λύση: Θα πάρει ένα ένα τα χάπια, θα τα κόψει στη μέση, θα καταπιεί το ένα κομμάτι και το άλλο θα το πετάξει! 


Βρείτε τον αριθμό της θέσης στην οποία είναι παρκαρισμένο το αυτοκίνητο της φωτογραφίας.
Λύση: Γυρίστε ανάποδα την φωτογραφία. Είναι :  87!

Το λεωφορείο είναι απόλυτα συμμετρικιό. Μια ισοδύναμη διατύπωση του πρόβλήματος θα ήταν να βρείτε που κάθεται ο οδηγός. Λένε, ότι ένα μικρό παιδί έχει περισσότερες πιθανότυητες να βρεί την λύση από ότι ένας ενήλικας.
Λύση: Προς τα αριστερά. Οι πόρτες είναι πάντα στα αριστερά του οχήματος.

socks_red2Σε ένα συρτάρι έχουμε 10 ζευγάρια γάντια από τα οποία τα 5 είναι μαύρα, τα 3 καφέ και 2 γκρι. Αν έχουμε κλειστά τα μάτια μας ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός γαντιών που πρέπει να πάρουμε από το συρτάρι ώστε να έχουμε σίγουρα:

i) Ένα ζευγάρι του ίδιου χρώματος

ii) Ένα ζευγάρι από κάθε χρώμα

Λύση: Το χειρότερο σενάριο θα ήταν να πάρουμε όλα τα π.χ. αριστερά γάντια (10) οπότε το επόμενο θα κάνει ζευγάρι, δηλαδή θα χρειαστούμε συνολικά 11. Για την δεύτερη ερώτηση το χειρότερο σενάριο είναι να πάρουμε όλες τις μαύρες, όλες τις καφέ και 2 αριστερά γκρι γάντια, άρα θα πρέπει να πάρουμε συνολικά 19.

wolf_goat_cabbageΈνας άνθρωπος με μια βάρκα, θέλει να περάσει στην απέναντι όχθη ενός ποταμού, ένα λύκο, μια κατσίκα και ένα λάχανο.
Για να μη βουλιάξει η βάρκα, πρέπει να τα κουβαλάει ένα-ένα, δηλαδή ή το πρόβατο, ή τον λύκο ή τα χόρτα.
Αν μείνουν μόνα τους σε μία όχθη τότε ο λύκος θα φάει την κατσίκα και η κατσίκα το λάχανο.
Πως θα περάσει απέναντι και τα τρία (λύκο, κατσίκα και λάχανο) χωρίς να φαγωθεί κάποιο από αυτά;

Λύση: Ο άνθρωπος θα περάσει απέναντι πρώτα την κατσίκα . Θα γυρίσει μόνος του πίσω και θα πάρει τον λύκο και θα τον περάσει απέναντι. Για να μην αφήσει το λύκο μόνο του με την κατσίκα, θα την πάρει πάλι και θα την πάει απέναντι. Θα αφήσει την κατσίκα και θα μεταφέρει τώρα το λάχανο. Θα το αφήσει στην όχθη που είναι ο λύκος. Θα επιστρέψει στην όχθη που είναι η κατσίκα και θα την μεταφέρει απέναντι.

book-worm1_smallΈνας σκουλήκι βιβλιοφάγος πρόκειται να φάει κάποιους τόμους μιας εγκυκλοπαίδειας που βρίσκονται τοποθετημένοι στο ράφι κάποιας βιβλιοθήκης. Ο κάθε τόμος έχει πάχος 3,5 εκατοστά. Το σκουλήκι, ο βιβλιοφάγος σέρνεται από την πρώτη σελίδα του πρώτου τόμου μέχρι την τελευταία σελίδα του τρίτου τόμου. Ποια είναι η απόσταση που διέσχισε ο βιβλιοφάγος; (το πάχος του εξώφυλλου δεν υπολογίζεται)

Λύση: Η πρώτη σελίδα του πρώτου τόμου και η τελευταία σελίδα του τρίτου τόμου εφάπτονται με το δεύτερο τόμο, γι' αυτό η απόσταση που διέσχισε ο βιβλιοφάγος είναι το πάχος του δεύτερου τόμου, δηλαδή 3,5 εκατοστά

Υπάρχουν 5 σπίτια, 5 διαφορετικών ανθρώπων. Σε κάθε ένα από τα σπίτια αυτά ζει ένας άνθρωπος διαφορετικής εθνικότητας. Οι 5 ιδιοκτήτες πίνουν ένα συγκεκριμένο είδος ποτού, καπνίζουν μια συγκεκριμένη μάρκα τσιγάρων και έχουν όλοι ένα συγκεκριμένο κατοικίδιο. Όλοι έχουν μεταξύ τους διαφορετικά κατοικίδια, διαφορετικές μάρκες τσιγάρων και διαφορετικά είδη ποτών. ΕΡΩΤΗΣΗ: ποιος έχει το ψάρι;
Στοιχεία:
α)Ο Άγγλος ζει στο κόκκινο σπίτι.
β)Ο Σουηδός έχει ένα σκύλο.
γ)Ο Δανός πίνει τσάι.
δ)Το πράσινο σπίτι είναι αριστερά από το άσπρο σπίτι.
ε)Ο ιδιοκτήτης του πράσινου σπιτιού πίνει καφέ.
ζ)Αυτός που καπνίζει Pall Mall τσιγάρα έχει πουλιά για κατοικίδια.
η)Ο ιδιοκτήτης του κίτρινου σπιτιού καπνίζει Dunhill.
θ)Αυτός που μένει στο μεσαίο σπίτι πίνει γάλα.
ι)Ο Νορβηγός μένει στο 1ο σπίτι.
κ)Αυτός που καπνίζει Blends μένει δίπλα σε αυτόν που έχει γάτες.
λ)Αυτός που έχει το άλογο μένει δίπλα σε αυτόν που καπνίζει Dunhill.
μ)Ο ιδιοκτήτης που καπνίζει Bluemasters πίνει μπίρα.
ν)Ο Γερμανός καπνίζει Prince.
ξ)Ο Νορβηγός μένει δίπλα στο μπλε σπίτι.
ο)Αυτός που καπνίζει Blends έχει ένα γείτονα που πίνει νερό.

Λύση

12345
ΝΟΡΒΗΓΟΣΔΑΝΟΣΑΓΓΛΟΣΓΕΡΜΑΝΟΣΣΟΥΗΔΟΣ
ΝΕΡΟΤΣΑΪΓΑΛΑΚΑΦΕΜΠΥΡΑ
DUNHILLBLENDSPALL-MALLPRINCEBLUEMASTERS
ΚΙΤΡΙΝΟΜΠΛΕΚΟΚΚΙΝΟΠΡΑΣΙΝΟΑΣΠΡΟ
ΓΑΤΕΣΑΛΟΓΟΠΟΥΛΙΑΨΑΡΙΣΚΥΛΟΣ

Τρεις υπάλληλοι θέλουν να βρουν τον μέσο όρο των μισθών τους χωρίς όμως να αποκαλυφθεί ο μισθός του καθενός.

Λύση: Ο πρώτος υπάλληλος προσθέτει τον μισθό του και ένα τυχαίο νούμερο και το άθροισμα το λέει στον δεύτερο. Ομοίως ο δεύτερος υπάλληλος  προσθέτει στο άθροισμα που έλαβε τον μισθό του και ένα τυχαίο νούμερο και το αποτέλεσμα το λέει στον τρίτο. Ο τρίτος υπάλληλος αφού με την σειρά του προσθέσει τον μισθό του και ένα τυχαίο νούμερο λέει το νέο αποτέλεσμα στον πρώτο υπάλληλο. Στον δεύτερο γύρο ο κάθε υπάλληλος αφαιρεί τον τυχαίο αριθμό που είχε προσθέσει στον πρώτο γύρο. Το τελικό αποτέλεσμα διαιρούμενο με το 3 μας δίνει τον μέσο όρο.